Rekenen met Pixel

In Uncategorized by OBSdeSingel

 

De kinderen van groep 5 van OBS De Singel hadden de afgelopen weken een opvallend kameraadje op school. Een heuse robot met de naam Pixel werd ingezet om de kinderen te helpen met rekenen. En zo werd dat rekenen voor hen natuurlijk wel extra leuk.

Pixel kwam uiteraard niet zomaar aanwaaien, hij werd meegenomen door Sander Liebens, student van de TU Delft. Hij is op een haar na klaar met zijn studie en onderzoekt in hoeverre de robot kinderen kan helpen met rekenen. ,,De robot heet eigenlijk NAO”, vertelt Sander. ,,Wij hebben hem Pixel genoemd omdat dat wat makkelijker praat met kinderen.”

De robot wordt al met succes ingezet in de zorg, bijvoorbeeld bij ouderen met dementie en op kinderafdelingen van ziekenhuizen als buddy voor kinderen die terminaal ziek zijn. En nu dus ook in het onderwijs. ,,Kinderen krijgen makkelijk een band met de robot”, aldus Sander. ,,Vandaar ook dat er nu veel onderzoek mee wordt gedaan in het onderwijs: de robot als maatje of als docent.” Ondersteunend docent dus; we hoeven voorlopig niet bang te zijn dat er binnenkort een robot voor de klas staat in plaats van een juf of meester. ,,De robot herkent geen emoties en is alleen daarmee al volstrekt ongeschikt als juf of meester.”

De rekenlessen aan de kinderen worden dan ook in een aparte kamer gegeven in een 1-op-1 setting. En de kinderen vinden het geweldig. ,,Ze testen hem ook uit”, heeft Sander gemerkt. ,,Pixel volgt je bewegingen en blijft je aankijken. De kinderen proberen vervolgens uit hoe ver hij hen blijft volgen, door weg te duiken bijvoorbeeld.”

Maar alle plezier even opzijgezet. Pixel is er niet zomaar voor de lol. Sander is bezig met serieus wetenschappelijk onderzoek. De kinderen zijn dan ook in twee groepen verdeeld. Een van de groepen krijgt de rekenlessen zoals ze zijn bedoeld waarbij Pixel veel feedback geeft. Een controlegroep krijgt geen feedback. Uiteindelijk moet uit de verzamelde resultaten blijken of Pixel kinderen daadwerkelijk helpt beter te leren rekenen. Met andere woorden: laten de kinderen die de feedback wel kregen meer groei zien dan de kinderen zonder feedback?

De resultaten worden later dit najaar bekend. De lessen op de Singel zitten er nu op. Sander gaat nu met Pixel naar de Bavinckschool waar het experiment wordt herhaald. Ongetwijfeld ook tot groot plezier van de kinderen daar.

 

tekst: Erik Meijer, www.vlaardingen24.nl